Vieme, čo vlastne jeme?

Nikdy som sa nijako zvlášť nezaujímalo o jedlo. Nebolo pre mňa dôležité a nepotrpela som si ani na žiadne „vychytávky“. Nehovorím, že som sa nesnažila jesť zdravo, ale jedlo nebolo nikdy pre mňa prvoradé. Žiadne teplé večere, niekedy ani obed…vystačila som si s jogurtom, tvrdým syrom alebo pečivom. Snažila som sa jesť veľa zeleniny a ovocia. A bolo mi jedno, či je zima alebo leto. Takto som sa stravovala roky. Viem, že takých ľudí ako som ja, sú celé húfy. Chcú  sa stravovať zdravo a bio, objednávajú zeleninu a jedlá z internetu, či nakupujú v špecializovaných predajniach…V dnešnom svete je ale ťažké uveriť všakovakým certifikovaným biopôvodom. A ešte ťažšie je si ich skutočne overiť. Dnes už, pokiaľ nevidím na vlastné oči, neverím. Hovorím o sebe. Ja som totiž veľmi rada nakupovala v takýchto obchodíkoch, a bio regály patrili medzi moje najobľúbenejšie. No a v reštaurácii som zas s obdivom pozerala na jedálne lístky s obrovskou ponukou jedál a nevedela si vybrať😊
Až tu, v špagetérii, som pochopila, ako celá gastronómia vlastne funguje. A možno to, čo napíšem, urazí mnoho prevádzkovateľov reštaurácií, ale pravda je taká, že ak má reštaurácia menu na niekoľko strán a je v ňom „úplne všetko“, tak to nebude asi také čerstvé a ráno uvarené. Viete čo? Nikdy mi nešlo do hlavy, ako vám môžu doniesť kačacie stehno za ani nie dvadsať minút, keď pečenie trvá minimálne dve hodiny. Alebo vám urobiť behom pár minút halušky…a mnoho ďalších jedál. Najmä ak hostí je len pár…Pravda je taká, že vo väčšine prípadov ide o predpripravované pokrmy, ktoré sa iba ohrejú a podávajú. Stačí, ak si zájdete do známeho žilinského veľkoobchodu a uvidíte všelijaké rozmanité, sladké, mäsové, cestovinové alebo zeleninové „minútky“ pekne poukladané v regáloch. Vrcholom pre mňa boli už hotové polievky, vo veľkým sklenených nádobách, nehovoriac o zmrazenom pečive, croissantoch, či hotových tortách. Vtedy si až zamyslíte nad tým, či to, čo ste si dali na obed, bolo skutočne čerstvo pripravené. Netvrdím, že je to tak všade. Určite sú aj reštaurácie, ktoré si dávajú záležať na tom, aby ponúkané jedlá boli každé ráno čerstvo pripravované a servírované. Veď my sami takou sme…
V našej špagetérii polotovary skutočne nemajú miesto. Našou zásadou je navariť radšej menej, ale zato vždy čerstvo. Žiadne gnocchi s niekoľkodňovou trvanlivosťou, alebo zmrazené omáčky, či kupované pečivo. Každé ráno miesime a pečieme čerstvé ciabatty a koláče, vyrábame cestoviny, varíme omáčky a polievku. Priznám sa, je to veľa práce… prichystať tých trochu gnoccchi – navariť zemiaky, pripraviť cesto, navaľkať, nakrájať, uvariť…aspoň hodina…a výsledok je malá kôpka gnocchi…O čo jednoduchšie by bolo kúpiť to vrecko s hotovými „haluškami“. Niekedy až závidím…ale viem, že na vašom tanieri bude jedlo nielen chutné, ale aj čerstvé. A verím, že život dobré skutky vracia. Mám na mysli vás….hostí, čo s k nám radi vrátia…a nielen kvôli jedlu…