Varíte radi? Alebo varíte preto lebo musíte?…

Varíte radi? Alebo varíte preto lebo musíte?…

Vždy som obdivovala ženy…i mužov, ktorých varenie baví. Ale tak skutočne baví. Keď vymýšľajú, kombinujú skúšajú. Keď je to pre nich hobby, koníček, oddych, relax. Priznám sa, že ja toto nikdy nepochopím. Varenie a kuchyňa je pre mňa povinnosť a dnes tiež už aj každodenná práca. Ale ako mi Janík prízvukuje: „Chcela si to…“ , tak to mám. A tak hľadám spôsoby a možnosti ako si z práce urobiť zábavu. Mám totiž rada život, hluk, zhon….proste energiu. Vtedy som vo svojom živle. Potrebujem ten frmol. No jednoducho nie som ten typ nič nerobiacej ženy čakajúcej na zázrak a zaopatrenie. Tak vymýšľam, kombinujem, pokúšam ostatných. A čakám na zázrak…

Od začiatku bolo mojím želaním urobiť zo špagetérie miesto zábavy. Nie však v takom tom zmysle disco produkcie, či nočného baru. Priala som si, aby to bolo miesto stretávania sa rôznych záujmov. Kultúrnych, športových, hudobných… Stále mám v hlave myšlienku piana pri stene, na ktorom by hrávali študenti. A my ostatní by sme ich počúvali pri pohári vína a diskutovali nad životom. Alebo taký knižný klub. Nový bestseller a skupinka žien, ktoré jedna cez druhú tlmočia svoj názor. A tiež bežkyne. Ku tým by som si prisadla asi aj ja. Ako si plánujú svoj ďalší štafetový beh. Ako sa dohadujú, ktorá si zoberie, ktorý úsek. A popri tom si objednávajú cestoviny. No predsa na získanie potrebnej energie na výkon, nie?. A čo tak podnikateľky…, ktoré radia pri pohári prosecca tým „začínajúcim“. Aj tu by som si rada našla svoje miestečko. A popri tom všetkom hlasitý smiech, štrnganie pohárov, vidličiek a tanierov plných  cestovín.

Priznám sa, že ako som bola nútená zastúpiť miesto kuchára, čašníčky a aj pomocnej sily, tak na určitý čas tieto moje plány „zabil“ ten pracovný nával. Mnohí určite viete o čom hovorím. Keď fungujete nonstop, tak vám jednoducho neostáva čas na nápady a ich realizáciu. Jednoducho padnete do režimu stend-by a plávate ako sa dá. Skĺznite do akéhosi priemeru bez toho aby ste si to vy sami uvedomovali. Je to normálne a myslím, že aj prirodzené. Strácate nadhľad, a preto sa nemôžete ani posunúť ďalej.

Ja som mala šťastie. Človek, ktorý stojí po mojom boku, totiž zistil, že sa v tom všetkom akosi strácam. Urobil niekoľko krokov a úkonov, aby celý tento proces zvrátil. Aby som mohla získať opäť ten nadhľad. Odosobniť sa od každodennej rutiny a zamerať sa na to, v čom som „doma“ . Bože!!! Zas som sa rozpísala. Už som ako ten Blaha, ktorý by sa mohol podľa našej susedy z Rajeckých Teplíc, odo mňa učiť. No snáď to dočítate do konca, pretože pointa celého tohto rozsiahleho článku bude až v poslednej vete.   „Klobúk dole“, ak to teda zvládnete.(pozn. ak tejto časti nerozumiete, budete si musieť prečítať komentár pod článkom Áno, pán Konvektomat)

No dobre…aby to ta moja suseda nemala s tým čítaním také ťažké, tak budem stručnejšia. Zatiaľ žiaden klavír, ani debatné krúžky. (Snáď o mesiac, jeden…dva?)Budem realistickejšia a doslova využijem to, čo nám prišlo do cesty. Ak ste fanúšikom našej stránky, tak už asi viete, o čo sa jedná. Bola by som hlúpa a sebecká, ak by som nevyužila prítomnosť človeka jednej z najlepších cateringových spoločností.  A keďže na svojej stránke píše „Sme tu na to, aby sme Vám splnili aj tie najväčšie priania a vždy Vám ušli na mieru to, čo v danej chvíli budete potrebovať. Každé podujatie je pre nás výzvou a službou zároveň, preto každému venujeme osobitú pozornosť.“, tak som ho  zobrala za slovo a…niečo vymyslela. Veľmi radi by sme vám ponúkli možnosť okúsiť obdobnú atmosféru varenia, ktorú sme zažili my pri kurzoch v Toskánsku.  Aby ste si vy sami vyskúšali, ako sa vlastnoručne vyrábajú čerstvé cestoviny, ravioli, pravé talianske pestá. Ako rozvoňať ragú  červeným vínom…ako uvariť paradajkovú omáčku, aby bolo cítiť typickú chuť paradajok a podobne. Všetky tie triky, rady a tipy, ktoré talianske nony využívajú, a vďaka ktorým sú ich jedlá tak božsky chutné a neodolateľné. Verte, že zažijete večer, na ktorý sa nezabúda. Ja ho mám v hlave už „vymodelovaný“ a viem, že to bude „BOMBA“

Tak čo? Idete do toho s nami? Ja som pripravená, p. Konvektomat(pozn. excentrický šéfkuchár) tiež. Chýbate nám len VY!!! Dajte do komentára vedieť, či áno…Jednej z vás, ktorá toto všetko najvtipnejšie okomentuje, venujeme naše talianske prosecco.