Naše domáce Tagliatelle

Vedeli ste, že?

Na dnešný obed vám pripravuje i Tagliatelle. A pretože si ich mnohí z vás žiadajú,  rozhodli sme sa vám poskytnúť aj niekoľko zaujímavosti:

Tagliatelle  (z talianskeho tagliare – „rezať“)  sú cestoviny, ktoré sa tradične vyrábajú v talianskych oblastiach  Emilia- Romagna a Marche.  Sú to dlhé ploché rezance, ktoré sa tvarom podobajú cestovinám fettuccine a mávajú šírku 0,65 až 1 cm. Podívajú sa s rôznymi omáčkami, tradične predovšetkým s omáčkou Bolognese. V špagetérii SiJa si ich dnes môžete, už okrem spomínanej omáčky Alla Bolognese, dať aj s Krevetovou omáčkou alebo omáčkou  Quttro Formaggi. No a vďaka špeciálnym bronzovým tlačiacim formám na cestoviny, majú naše domáce tagliatelle hrubšiu štruktúru. Omáčka sa preto na ne lepšie „nalepí“ a obalí ich úplne- úplne celé😊

Tagliatelle podľa jednej povesti vytvoril prvý šikovný dvorný kuchár, ktorého inšpiroval slávnostný účes Lukrécie d’Este na svojej svadbe s Annibalom II. Bentivogliem v roku 1487. Pokrm dostal názov tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (cestoviny s omáčkou na Zafiranský spôsob) a bol podávaný na strieborných tanieroch. Postupom času sa tagliatelle stali bežným jedlom.

Do došpagetovania

SiJa