Kuchár Pištík …

Hovorí sa, že navariť dokáže každý…Ale len dobrý kuchár povýši varenie na umenie. My takého v našej špagetérii máme. Dovolím si to tvrdiť. Aj vďaka  vám….Veď keby neboli naše špagety tak chutné, nestávalo by sa nám pravidelnosťou, že v priebehu niekoľkých hodín zmiznú z nášho „obrovského variča“.

Keď človek príde do reštaurácie na pracovný obed alebo romantickú večeru, dostane sa do styku s rôznymi ľuďmi. Či už je to čašníčka alebo barman, ich prácu vždy vidíte a viete, čo práve teraz robia a či stíhajú alebo nie. S kým však do styku málokedy prídete je kuchár. On je vlastne motorom celej reštaurácie a väčšinou býva veľmi dobre ukrytý za stenou. U nás, v špagetérii SiJa,  to tak ale nie je…

Každodenná rutina kuchára začína skoro ráno. U nás je to už pred siedmou hodinou.  Náš kuchár  sa postará  o zásoby, prezlečie sa do rovnošaty a všetku energiu, ktorú má, dáva do prípravy jedla. Najskôr krája, potom varí, neskôr opäť krája, mieša, dochucuje a ochutnáva. Denne pracuje pod tlakom, pretože stačí malá chybička a polievka  už nemusí  byť taká ako má byť, alebo omáčka „nechytí“ tú správnu chuť. Na všetko toto má zhruba 3 hodiny….A keď si to  tak zoberiete,  vyrobiť  niekoľko kilogramov  cestovín, k tomu zo päť omáčok a obrovský hrniec polievky  nie je vôbec sranda:-) On to ale robí pokojne, s úsmevom a popri tom ešte aj „hodí“ nejaký ten vtip na ranné rozveselenie.  Presne o 10.00 hod. vás u nás čaká teplá domáca polievka…a ak by ste už boli moc hladní, tak vám v pribehu 2-3 minút uvaríme aj cestoviny s omáčkou.

Ale kto je Kuchár Pištík?  O tomto bude písať Janík, ktorý sa s ním pozná niekoľko rokov a spoločne precestovali svet krížom-krážom.  Ja som ho spoznala len pred niekoľkými mesiacmi a „sadli “ sme si. Páči sa mi jeho postoj k životu….ten pokoj, ktorý okolo seba šíri, a keď sa započúvate do jeho príbehov a zážitkov z cestovania, občas sa vám ani ústa nezavrú:-) Mňa osobne prekvapil….vysoký, štíhly muž, počierny, kučeravý…..dobrodruh, cestovateľ, kuchár…. Pochádza z Topoľčian a  čo viem, tak po skončení školy odišiel  pracovať na horskú chatu ako kuchár a vysokohorský nosič zároveň. Na niekoľko rokov, presne na štrnásť,  sa stala chata na  Borišove  jeho  druhým domovom. A ako on hovorí, boli to zatiaľ tie najkrajšie roky. Miluje  prírodu, hory a všetky športy s nimi spojené. Miluje cestovanie a dobrodružstvo a nesmierne miluje aj svoju Monču (prezradím, že sa im teraz v decembri narodí malý Pištík).  Dôvod, pre ktorý sa rozhodol odísť z Borišova bol práve „malý Pištík“. A tak sa ocitol u nás. To, že kuchárčenie skutočne miluje, sme zistili hneď ako začal rozprávať. Toľko nadšenia a nápadov….nových receptov. Dnes napríklad varí mrkvovú so zázvorom a kari….lahodná chuť. A čo je úžasné, je naklonený zdravému vareniu…takže žiadne múkové zápražky, či zahusťovania….ako on hovorí, tak, aby si prišli na svoje aj celiatici, vegáni i vegetariáni…

Tešíme sa na vás:-) Do došpagetovania

Silvia a Janík