Máte radi pivo?

Ja áno…dokonca veľmi. Uprednostním ho vždy pred vínom i tvrdým destilátom. Jedine zaváham pri ponuke prosecca. Ale o ňom niekedy inokedy. Pivo je pre mňa nápoj, ktorý mi zasýti smäd a uhasí hlad. Je to moja prvá pomoc pri behu, bicyklovaní, ale aj pri spánku. Jednoducho, na tento nápoj nedopustím. Nevadí mi ani to, že na mňa muži udivene pozerajú, keď si namiesto vína objednám čapovaný polliter. Vlastne nechápem, prečo je tento „mok“ tak spájaný s mužmi. Veď má blahodárne účinky i na nás – ženy. I vďaka nemu sú naše kosti silnejšie, sme odolnejšie voči chorobám,  chráni naše srdce a je to určite lepšia hydratácia po cvičení ako nejaký energetický nápoj.  Priznám sa ale, že i napriek tomu, že mi tak chutí….nie som jeho nejaký znalec. Nerozoznám, aký typ piva pijem… Chutí mi takmer úplne každé, dokonca i nealkoholické. Samozrejme, ak je možnosť vybrať si, tak uprednostním nefiltrované a kvasinkové. Zo zdravotných dôvodov.

Keď sme otvárali špagetériu, boli sme pevne rozhodnutí, že okrem vína a prosecca, nebudeme nič iného podávať. Názor mojej sestry Kataríny, že bez piva to nepôjde, som rezolútne zamietla. Pivo sa podľa mňa jednoducho do nášho konceptu nehodilo. Avšak, mýlila som sa…priznávam. A keď som dnes ráno povedala svojej sestre, že už čapujeme, radostne povzdychla. „Ha….som ti hovorila. Už sa teším na piatok.“(pozn. vtedy totiž máme v špagetérii  prednášku Slovensko pod hviezdami a chystá sa mi prísť pomôcť. Ešteže ju mám…to len tak pomimo).

Ak sa poobzeráte po Mariánskom námestí, všade, úplne všade uvidíte reklamy na čapované pivo. Tí, ktorým tento nápoj chutí, majú skutočne na výber. Ponuka je široká a predpokladám, že i dopyt. A my, keďže chceme, aby ste u nás posedávali nielen ráno a cez obed, sme hľadali spôsoby ako to dosiahnuť. K večerným špagetám sme začali podávať grátis víno…a ukázalo sa, že vás to milo prekvapilo. Ale podávať len to, nestačilo. Ľudia sa u nás totiž začali pýtať aj na iné druhy alkoholu a čoraz častejšie  zaznievala otázka, či máme čapované pivo. A priznám sa, že mňa zakaždým zamrzela moja negatívna odpoveď. Prajem si totiž, aby ste u nás dostávali to, na čo máte práve chuť…A tak sme sa začali zaoberať PIVOM. Nechceli sme byť ako ostatní. Ak pivo, tak také, čo by sa aspoň trošku približovalo nášmu spôsobu podnikania. A tak sme lustrovali a hľadali menšie, tzv. domáce pivovary, ktorých filozofia je obdobná ako tá naša. Nebolo to zo dňa na deň, dokonca sme mali už aj jeden vybraný pivovar z okolia Banskej Štiavnice, avšak … A potom náš kuchár Pištík povedal: „A prečo nie Martins. Normálne pivo, nie ako tie európske, ale také to s  tradičnou horkou chuťou. Takou akú ma pivo mať!“ A tak som sadla za notebook a dúfala, že pivovar ospevovaný Pištíkom, nebude nejaká veľká komerčná firma zastúpená po celom Slovensku. Mali sme šťastie…malý pivovar, ktorý si skutočne zakladá na tom, aby PIVO bolo PIVOM. Ako chuťou, tak i načapovaním. Žiadne bublinky, ani podchladenie…je také, že polliter dokážete vypiť na 1-2 dúšky. Mierne horké, nepasterizované…skutočné pivo, aké sa čapovalo pred niekoľkými rokmi. A čo sa mi páčilo, že majitelia nás prišli zaučiť čo a ako…Vysvetlili nám, prečo je dôležité každý večer prečistil „čapovanie“ a raz do týždňa dodržať aj čistenie celého pivného „setu“. Naša čašníčka Katarína krútila neveriaco hlavou. Podľa jej slov, tam kde predtým pracovala, takéto „čistenie“ vykonávali jedenkrát do týždňa. Možno práve preto je Martins taký dobrý…ako je. A ja som sa musela naučiť čapovať …aby bola pena pekná kopcovitá. Ale čo by som pre vás neurobila😊 Tak príďte …a ochutnajte dvanástku